Jak funkcjonuje transport żywności?

W dzisiejszych czasach transport żywności jest bardzo istotnym tematem. Zależy od niego bowiem bardzo wiele, a przede wszystkim to, w jakim stanie żywność dotrze do potencjalnego klienta i czy nie będzie ona dla niego szkodliwa. Wiele mówi się o istocie właściwego odżywiania się i tym, że żywność powinna być przede wszystkim zawsze świeża. Dlatego też, proces planowania transportu żywności jest poważnym tematem i często dla wielu firm kluczowym. Oczywiście to, w jaki sposób jest przewożona żywność i jakim pojazdem, zależy w dużej mierze od tego, jaki jest to rodzaj żywności. Może być to na przykład świeże mięso, jaja, czy nabiał, ale również produkty suche, napoje, czy słodycze, albo świeże warzywa. Dla każdej z tych grup przeznaczone są inne pojazdy, jak na przykład chłodnie, mroźnie, czy cysterny. Odpowiedni dobór środka transportu pozwala na przedłużenie okresu przydatności jedzenia do spożycia. Wszystkim największym sieciom handlowym zależy na tym, aby towar pojawiał się na ich półkach jak najszybciej i zawsze był on świeży. Wiele z nich posiada własny transport i logistykę. Dzięki temu radzą sobie one najlepiej.

Transport mięsa

Szczególną uwagą otoczony jest transport mięsa. Jest to bowiem produkt, który bardzo szybko się psuje i może ulegać zakażeniom bakteryjnym i innego rodzaju zanieczyszczeniom. Proces transportu mięsa powinien być więc kontrolowany już od momentu pakowania, poprzez załadunek, aż po sam przewóz i rozładunek. Każdy producent musi posiadać odpowiedni numer, nadany przez Inspektorat Weterynarii. Tylko z mięsem przebadanym i bezpiecznym można poruszać się po drogach. Istnieją ścisłe normy prawne, określające temperaturę w jakiej może być przewożone jedzenie. W przypadku mięsa czerwonego jest to maksymalnie plus siedem stopni Celsjusza, zaś w przypadku drobiu – maksymalnie cztery stopnie Celsjusza. Poza prawem wspólnotowym i umową ATP z 1948 roku, obowiązuje nas również system HACCP. Wszystkie firmy, które zajmują się produkcją i transportem żywności, są zmuszone do wdrożenia tego transportu.

Własny przewóz

Obecnie w Polsce funkcjonuje bardzo wiele firm transportowych, które zajmują się przewozem żywności. Dysponują one odpowiednio oznakowanymi pojazdami, jak chłodnie, czy mroźnie, które świetnie sprawdzają się przy przewozie produktów szybko psujących się, które muszą dotrzeć jak najszybciej. Poza tym, często wyposażone są one w urządzenia, które dokonują stałego pomiaru temperatury powietrza i rejestrują swoje pomiary. W wielu krajach, jak Wielka Brytania, czy Holandia takie urządzenia są wymagane prawnie. Niektóre większe sieci handlowe decydują się jednak na zainwestowanie pieniędzy we własny transport żywności. Jest to niezwykle trudne, ponieważ logistyka przy transporcie żywności musi być zawsze opracowana do perfekcji. Nie można sobie bowiem pozwolić nigdy na żadne przesunięcia i opóźnienia. W większości wypadków jest to jednak najlepsze rozwiązanie, ponieważ transport ten odbywa się w bardzo dobrych warunkach i przede wszystkim gwarantuje dowóz doskonałej jakości produktów na określony czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *